امروز : جمعه, ۱۹ اردیبهشت , ۱۴۰۴ - 12 ذو القعدة 1446
نخل گردانی روز عاشورا با پایبرهنه در بادرود
همه بادرودیها از سراسر کشور در روز عاشورا خودشان را به میدان امام حسین(ع) بادرود میرسانند، با ورود نخل به میدان، غوغایی برپا میشود، مادرانی که پارچههای نذری دارند آن را تحویل مسؤول نخل میدهند، مردم جلوی نخل دسته سینهزنی راه انداخته و در سوگ شهادت امام حسین(ع) بر سر و سینه میزنند.

به گزارش طالخونچه نیوز به نقل از خبرگزاری فارس، ایران اسلامی از اول ماه محرم غرق در سوگ و ماتم آقا اباعبدالله الحسین(ع) است، شهرهای کویری ایران شور و حال خاصی دارند و مردم در دو ماه محرم و صفر عزادار حسین(ع) بوده و حتی به احترام آقا اباعبدالله هیچ مراسم جشن و شادی در این دو ماه برگزار نمیکنند، شهر کویری بادرود هم از این قاعده مستثنی نیست.
برای آگاهی از رسوم عزاداری محرم در منطقه بادرود به سراغ رضا گودرزی از مسؤولان هیأت حسینیه مرکز شهر بادرود رفتیم، او در این خصوص اظهار کرد: حسینیه مرکز شهر بادرود قبل از دهه ۴۰ یک حسینیه کوچک بود و در سال ۱۳۴۶ رضا مؤذنی و عدهای از خیرین بادرود پیشگام حجرهسازی در این حسینیه شدند، در سال ۱۳۴۸ حقیر و رضا مؤذنی به بازار آهنگران تهران رفته و چادری را برای برپایی عزاداری اجاره و برای استخراج آب برای عزاداران موتور کوچکی خریداری کردیم.
پلمپ حسینیه مرکز شهر بادرود در تاسوعای ۱۳۵۷ توسط رژیم شاهنشاهی
وی با اشاره به پلمپ شدن حسینیه مرکز شهر در روز تاسوعای سال ۱۳۵۷ توسط ژاندارمری رژیم طاغوت گفت: همیشه در ایام محرم شاهد مخالفت با عزاداری در بادرود بودیم و از آمدن نخل به داخل حسینیه مرکز شهر برای عزاداری مخالفت میکردند و اوج مخالفت رژیم شاهنشاهی برای جلوگیری از عزاداری به سال ۱۳۵۷ برمیگردد.
گودرزی در تشریح شکستن پلمپ حسینیه مرکز شهر بادرود در روز تاسوعا بیان کرد: وقتی در روز تاسوعا با پلمپ درب حسینیه توسط ژاندارمری وقت مواجه شدیم چاره را در اتحاد دیدیم، حقیر، زینلی و فخری با حدود ۵۰ نفر جوان و پیر پرچم حسین به دوش گرفتیم و قفل حسینیه را باز کردیم و عزاداری را در روز تاسوعا برپا کردیم، مأموران ژاندارمری جرأت برخورد نداشتند و در روز عاشورا هم عزاداری بدون مشکل برگزار شد.
عباس کفاشی از پیر غلامان بادرود نیز در تشریح عزاداری محرم این شهر در زمان قدیم سخن گفت: در روز عاشورا از آغاز صبح مردم به حسینیهها رفته و افراد زیادی با خیرات نقل، شیرینی، چای و شیرگرم از عزاداران حسینی پذیرایی میکنند، پخش نان کوکولو عباسعلی (نان شیرین محلی) از شور خاصی برخوردار است، با حرکت دادن نخل بزرگ، چشمها پر از اشک میشود و پیرزنان و پیرمردان با بر سروصورت زدن، خیمه حسینی را بدرقه میکنند، در پیشاپیش نخل بزرگ که سالی یکبار از حسینیه پانخل به سمت گلزار شهدای شهر حمل میشود ،مردم گوسفندان زیادی قربانی میکنند.
قدمت ۴۰۰ساله نخل بادرود
نخل در نزد مردم بادرود دارای ارزش و اهمیت خاصی است، مردم نخل را شبیه پیکربی جان امام حسین(ع) دانسته و برای آن احترام خاصی قائلاند، پیشکسوتان، پیرغلامان، ذاکران و عزاداران آقا اباعبدالله(ع) قدمت نخل بادرود را به ۴۰۰ سال پیش نسبت میدهند، زمانی که فردی از یزد به بادرود میآید و حسینیه را بنا میکند و پس ازآن نخل را میسازد.
نخل در طول سال فقط از صبح تا ظهر عاشورا از محل خود حرکت داده میشود و در ایام دیگر سال در همان حسینیه پای نخل مستقر است و مردم برای عرض ارادت به آنجا میروند.
مشارکت ده طایفه در برداشتن نخلی با ده پایه
نخل بزرگ بادرود ده پایه دارد که هر پایه متعلق به یک طایفه است، این طوایف در شب عاشورا نماینده انتخاب کرده و به حسینیه میفرستند، در شب عاشورا در حسینیه شور و غوغایی برپاست، پیر غلامان نوحه میخوانند و جوانها جواب میدهند.
امروزه در حسینیههای بادرود مردم در قالب دستههای زنجیرزنی عزاداری میکنند، طبق سنت قدیمی باید دو هیأت حسینیه مرکز شهر و حسینیه اعظم به استقبال نخل آمده و نخل را همراه خودشان ببرند، دسته زنجیرزنی حسینیه مرکز شهر در پشت نخل و دسته زنجیرزنی حسینیه اعظم در جلوی نخل مستقر میشود.
لحظه موعود فرامیرسد، لحظهای که اشک در چشمان همه عاشقان حسین(ع) جاری است، نخل از داخل حسینیه بیرون آورده میشود، در آن لحظه شور و شعور حسینی را میتوان با چشم دید همه باهم حسین حسین گویان نخل را به خیابان امام حسین(ع) میبرند.
حمل نخل با پایبرهنه
پا نخلیها هیچکدام کفش ندارند یعنی مردم بادرود به احترام آقا اباعبدالله الحسین(ع) نخل را با پایبرهنه حمل میکنند و این عمل احترام به آقا اباعبدالله الحسین(ع) است، حتی در روزهای سرد و برفی و یا در روزهای گرم تابستان روی آسفالت داغ، کسی کفش به پا نمیکند و معتقدند حتماً باید با پایبرهنه نخل را جابجا کنند.
همه بادرودیها از سراسر کشور در روز عاشورا خودشان را به میدان امام حسین(ع) بادرود میرسانند، با ورود نخل به میدان، غوغایی برپا میشود، مادرانی که پارچههای نذری دارند آن را تحویل مسؤول نخل میدهند، مردم جلوی نخل دسته سینهزنی راه انداخته و در سوگ شهادت امام حسین(ع) بر سر و سینه میزنند.
پا نخلیها نوحههای قدیمی خود را دارند که میگویند:
یا سید سجاد این نخل حسین است
یا فاطمه فریاد این نخل حسین است
زینب به فغان گفت این نخل حسین است
یا اکبر ناشاد این نخل حسین است
یا نوحه دیگر
روز عاشوراست امروز
کربلا غوغاست امروز
روز عاشوراست امروز
بی پسر زهراست امروز
روز عاشوراست امروز
حسینم یکه و تنهاست امروز
و یا یک نوحه معروف دیگر
یا زهرا حسینت وارد به قتلگاه شد
یا زهرا حسینت سر از تنش جدا شد
بادرود , رضا گودرزی , عباس کفاشی , محرم , محرم 1402 , محرم بادرود , نخل گردانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.